بهترین غذای کمکی برای کودک + نکات بسیار مهم
بهترین غذای کمکی به کودک بعد ۶ ماهگی
کودکان شما باید برای رشد کافی به صورت روزانه مواد مغذی دریافت کنند تا بتوانند هوش و قدرت کافی داشته باشند:کودک شما تقریبا در سن ۶ ماهگی رشد سریع تری پیدا می کند و نیاز به انرژی بیشتری دارد و نیاز آن به مواد مغذی بیش از ماه های دیگر می شود.
شیر مادر در سن ۶ ماهگی از بهترین منابع غذایی است اما برای کودک کافی نیست ، باید کم کم شروع به مصرف غذای جامد برای کودک خود کنید و آن را همراه با شیر به او بدهید و مراقب باشید که غذا را بعد از شیر دادن به او بدهید تا او به اندازه کافی شیر بخورد.
در مطالب قبلی بیا نی نی هم گفتیم که زمانی که شروع به دادن غذای جامد به کودک خود می کنید باید مراقبت های لازم را از او به عمل بیاورید تا بیمار نشود، همزمان که کودک شروع به چهار دست و پا راه رفتن می کند، جرم ها کم کم به دست او منتقل می شوند و ممکن است وارد دهانش شوند که در این شرایط باید دست کودک را شستشو دهید و بعد به او غذا دهید.
اولین غذای جامد برای کودک
کودک در سن ۶ ماهگی کم کم شروع به یادگیری جویدن می کند. غذای اول او باید نرم باشد و راحت بلیعیده شود، میوه ها و سبزجات باید کاملا له شده و حالت پوره داشته باشند و از طرفی پوره را زیاد آبکی نکنید زیرا مواد اصلی و مغذی آن از بین می رود. این مواد باید به گونه ای باشند که از قاشق پایین نریزند.
زمانی که نشانه های گرسنگی را در کودک می بینید، به او غذا دهید. در این مواقع دو تا سه قاشق برای او کافی است که در این سن معده او کوچک است و سریعا پر می شود.
مزه غذای جدید کودک شما را شگفت زده می کند. به او زمان دهید تا به مزه های جدید عادت کند. صبور باشید و او را مجبور به خوردن نکنید و به دنبال علائمی باشید که نشان می دهد کودکتان از غذا خوردن سیر شده است.
غذا دادن به کودک بین ۶ تا ۸ ماه
در این سن می توانید به اندازه نصف یک فنجان به کودک خود غذا دهید و این کار را دو تا سه بار در روز انجام دهید . کودک شما می تواند هر ماده غذایی را به جز عسل بخورد ، عسل باید بعد از یک سالگی به کودک داده شود و همچنین می توانید کم کم او را با طعم میوه ها آشنا کنید و فراموش نکنید که کودک نباید از شیر خوردن دست بکشد و این غذا جنبه کمکی دارد.
غذا دادن به کودک بین ۹ تا ۱۱ ماه
در این سن می توان سه تا چهار بار در روز به اندازه نصف فنجان به کودک غذا داد و همچنین می توانید مواد غذایی نرم را خرد کنید و به او بدهید. کودک در این سن می تواند با انگشت ماده غذایی را در دست بگیرد و همچنان نیز در مواقع گرسنگی باید شیر کافی بنوشد.
وعده غذایی باید هضم و جویدن آسانی برای کودک داشته باشد :
غذاها باید انرژی زا و مقوی باشند. غلات و سیب زمینی، میوه و سبزیجات، دانه هایی مثل عدس، روغن های ضروری و چربی ها و محصولات حیوانی (تخم مرغ، لبنیات، گوشت قرمز، ماهی) گزینه های منایبی برای مصرف روزانه هستند. هرچقدر غذاها متنوع تر باشند، مواد مغذی بیشتری به بدن کودک می رسد.
اگر کودک از مصرف غذاهای جدید سر باز می زند، او را مجبور نکنید و چند روز بعد دوباره تلاش کنید و همچنین می توانید طعم های چند غذا را با هم مخلوط کنید و بعد از شیر به او بدهید.
غذا دادن به کودک بعد از از شیر گرفتن
- اگر کودک را از شیر گرفته اید، باید دفعات غذا دادن به او را افزایش دهید.
- غذا دادن را ۳ تا ۶ قاشق در روز آغاز کنید و کم کم بسته به نیاز کودک آن را افزایش دهید.
- از مواد مغذی استفاده کنید تا نخوردن شیر جبران شود.
- کودکان شیرخوار در سنین ۹ تا ۱۱ ماه می توانند تا پنج وعده در روز به غیر از شیر از غذا استفاده کنند.
بهترین غذای کمکی برای کودک
حریره بادام، میوه و سبزیجات
به کودک خود با شروع هفت ماهگی حریره بادام بدهید . برای تهیه حریره بادام ، بادام ها را پس از پوست کندن با مقداری آب سرد و شکر در مخلوط کن بریزید تا به مایعی سفیدرنگ و شیرمانند تبدیل شود سپس آن را روی شعله ملایم قرار دهید و مرتب ۲۰ دقیقه هم بزنید . آرد برنج را در شیر سرد حل کنید و به مخلوط بیافزایید و هم بزنید تا حریره بادام قوام لازم را یابد.
ابتدا روزی یک قاشق حریره بادام را به کودک بدهید و این مقداررا در پایان هفته به ۱۲ قاشق برسانید.در آخرین هفته همین ماه می توانید به کودک میوه و سوپ دهید و هر روز برای تهیه سوپ از سبزی های مختلف استفاده کنید . دقت کنید سوپ کودک باید بدون چاشنی و میکس شده باشد .
شما می توانید به کودک خود صبح، ظهر و عصر حریره دهید و یک قاشق مربا خوری در وعده ظهر،به او سوپ دهید و رفته رفته در روزهای آینده به تعداد قاشق های سوپ بیافزایید تا به ۳ تا ۶ قاشق سوپ در هر وعده برسد. هنگام دادن سوپ به کودک از پر کردن قاشق خودداری نمایید و به او مهلت دهید غذا را ببلعد . همچنین توجه کنید که کودک به مواد داخل سوپ حساسیت نداشته باشد.
از دادن عسل و شیر گاو به کودکان زیر یکسال خودداری نمایید
به کودک خود عسل و شیر گاو تا یکسالگی ندهید زیرا دستگاه گوارشی کودک کامل نیست و او نمی تواند این مواد را هضم کند . خوردن عسل توسط کئودک زیر یکسال سبب ابتلای او به بیماری بتولیسم خواهد شد.
این عکس العمل ها نشان می دهد کودک سیر شده است
اگر هنگام غذا دادن به کودک او عکس العمل هایی مانند ضربه زدن با قاشق، تکان دادن سر، بستن دهان، تف کردن غذا و یا گریه کردن از خود نشان داد ، باید بدانید که او سیر شده است و میلی به خوردن غذا ندارد پس او را مجبور به غذا خوردن نکنید . زیاد غذا دادن به کودک سبب می شود که او در بزرگسالی اضافه وزن پیدا کند.
خوراکی های نرم و قابل جویدن در دسترس کودک قرار دهید
کودک ۹ ماهه می تواند خوراکی های نرم مانند تکه های کوچک موز، هویج پخته شده، ماکارونی پخته شده ، غلات و تخم مرغ پخته شده را بردارد و بر دهان بگذارد پس این غذاها را در دسترس او قرار دهید اما هیچ گاه خوراکی های سفت و بزرگ مانند آب نبات، چیپس، سبزیجات خام، انگور و کشمش را در اختیار کودک نگذارید .