راههای تشخیص سلامت نوزاد
۶ علامت روزانه برای سلامت نوزاد
مادران همواره نگران هستند که آیا کودک من سالم است؟ چرا امروز زیاد گریه میکند؟ چرا امروز مدفوع آبکی دارد؟ آیا خواب کافی دارد ؟ امروز زیاد ادرار نکرده است؟ بیمار شده و یا طبیعی است؟ برای جوابدهی به همه این سوالات در این مقاله به ۶ نشانه سلامت نوزاد می پردازیم که بصورت روزانه توسط مادر چک میشود.
گریه نوزاد:
گریه کودک بیانگر خواسته های کودک بوده و نشاندهنده ناراحتی یا گرسنگی او است. مهمترین راه برخورد با گریه شیرخوار، پاسخ به گریه شیر خوار است و در صورتی که به گریه او توجه کنید، سریعتر ساکت میشود. جهت تسکین گریه بعد از تعویض پوشک و شیر دادن اقدامات زیر مفید است:
کودک را به آرامی در گهواره گذاشته تکان دهید یا به آرامی در بازوان خود قرار دهید.
سر، پشت و سینه نوزادتان را ماساژ دهید.
برای او آواز یا لالایی خوانده یا یک موزیک ملایم پخش کنید.
آروغ اورا بگیرید.
شیرخوارتان را در آغوش پدرش قرار دهید.
در صورتی که همه اقدامات فوق با شکست مواجه شدند و نوزادتان آرام نشد، برای مدت کوتاهی اورا تنها بگذارید، اما از دور مراقبش باشید. زیرابعضی از شیرخواران بدون گر یه نمی خوابند اما وقتی گریه میکنند سریعتر می خوابند. در صورتی که باز هم نوزادتان آرام نشد با پزشکتان تماس بگرید، زیرا احتمال بیماری کودکتان مطرح است.
خواب نوزاد:
نوزاد سالم به پشت یا پهلوی راست خوابیده میشود. نحوه کامل خوابیدن نوزاد در این مقاله توضیح داده شده است. اما اگر نوزادتان نارس متولد شده است یا زیاد استفراغ میکند بنا بر توصیه پزشک متخصص اطفال می تواند او را دمرو به پشت بخوابانید.
ادرار نوزاد:
دفع ادرار به فواصل دو تا چهار ساعت طبیعی بوده و در صورتی که کودک به تب مبتلا گردد یا هوا بیش از حد گرم باشد، دفع ادرار به نصف میزان طبیعی میرسد. دفع ادرار دردناک نبوده و هیچ گونه تغییری در چهره نوزاد پدیدار نمی گردد. ادرار طبیعی یک نوزاد زرد رنگ بوده و گاهی اوقات به علت غلظت بالا پررنگتر شده و پوشک نوزاد را صورتی می کند. در صورتی که نوزاد تا چهار بار در روز دفع ادرار دارد، غلظت بالای ادرار مشکل ساز نبوده و نیازمند اقدام خاصی نمی باشد. اما اگر رنگ صورتی ادرار ثابت ماند یا دفع ادرار کمتر از چهار بار در روز گشت به متخصص اطفال نوزادتان مراجعه کنید زیرا احتمال عفونت ادراری یا اختلال در دستگاه ادراری مطرح می گردد.
توجه داشته باشید وجود خون در ادرار یا لکه خون، در پوشک غیر طبیعی بوده و نیازمند بررسی توسط متخصص اطفال است.
ادرار سوختگی نوزاد:
ادرار سوختگی به بروز قرمزی، التهاب و جوشهای قرمز در ناحیه بستن پوشک گفته شده و به علل زیر رخ می دهد:
-عدم تعویض پوشک یا کهنه مرطوب برای مدت طولانی
-عدم تعویض پوشک آلوده شده با مدفوع برای مدت طولانی
-عفونت قارچی ناشی از تماس طولانی مدت با ادرار و مدفوع و عدم شستشوی صحیح نوزاد
-مصرف آنتی بیوتیک
-جهت درمان و کاهش احتمال بروز ادرار سوختگی، انجام اقدامات زیر مفید است:
-تعویض مرتب کهنه ها و پوشک
در صورت امکان، در چندین نویت در طول روز باسن کودک را عریان کرده در معرض هوا قرار دهید.
دفع مدفوع نوزاد:
مدفوع نوزاد در روزهای اول بعد از تولد سبز رنگ بوده و مکونیوم نامیده میشود. این حالت طبیعی بوده و با شروع همل هضم، رنگ مدفوع به زرد تغییر میکند.
شیر خوار تغذیه شده با بطری و شیرخشک دارای مدفوع سفت و لوله ای است. اما صرفنظر از تغذیه با شیر مادر یا شیرخشک، مدفوع خیلی خشک و سفت نشانه کم آب شدن بدن کودک در اثر عدم دریافت کافی مایعات، تب یا گرمای بیش از حد محیط است.
وجود خون یا بلغم در مدفوع غیرطبیعی بوده و نیازمند مراجعه سریع به پزشک متخصص اطفال می باشد.
حمام نوزاد:
در طی هفته اول و دوم تا زمانی که بند ناف نوزاد نیافتاده است، شستشوی دستها، صورت و بدن نوزاد با حوله مرطوب شده با آب گرم صورت گرفته و بعد ازافتادن بند ناف، هفته ای دو تا سه بار ایده ال است. بطور کامل حمام کردن نوزاد در این مقاله شرح داده شده است.