خراسان/ امسال هم مثل سال گذشته به خاطر شیوع کرونا، توصیه شده که شب احیا را در خانه بگذرانیم یا به مجالسی برویم که در فضای‌باز برگزار می‌شود. اگر شما فرزند کوچکی دارید که در این شب می‌خواهد شما را همراهی کند، به عنوان مادر باید بدانید چگونه این مراسم را اجرا کنید که هم به اعمال عبادی‌تان برسید و هم به کودک سخت نگذرد و بتواند همراه شما باشد. این ایام فرصت مناسبی است که شما بتوانید تربیت معنوی فرزندتان را شروع و آن را تقویت کنید. در ادامه، چند توصیه در همین باره به شما خواهیم داشت.
 
 آموزش غیرمستقیم| مهم‌ترین نکته در زمینه مسائل مذهبی این است که آموزش آداب مذهبی به کودکان باید غیرمستقیم باشد. به این صورت که اول خودتان این آداب را به جا بیاورید تا کودک‌تان مشاهده کند. کودک باید اشتیاق شما در عبادت را ببیند تا مشتاق شود. وقتی شما با عشق و شور سجاده پهن می‌کنید؛ خودتان را معطر می‌کنید و … ، کودک هم قطعا توجهش به این مسائل جلب می‌شود.
 ایجاد آمادگی‌ذهنی قبل از شروع مراسم| از ساعت‌ها قبل از شروع مراسم با کودک صحبت کنید و با زدن مثال‌هایی، اهمیت و ارزش شب‌ها را برایش توضیح دهید تا کامل متوجه اصل ارزش این شب بشود. به عنوان مثال به او بگویید یک تکه کوچک گردنبند طلا، خیلی با ارزش‌تر از یک سنگ سنگین و بزرگ است. ارزش‌ها را به شکل مقایسه‌ای برای‌شان جا بیندازید تا وقتی می‌گویید شب قدر از هزار ماه بهتر است و از شب‌های دیگر سال، با ارزش‌تر است، آن‌ها کاملا مفهوم را درک کنند. به او بگویید شب قدر شبی است که قرار است آرزوها برآورده شوند و دعاهای ما را فرشتگان، با سرعت بیشتری به آسمان می برند. بگویید که در این شب، زمین پر از فرشته شده و فرشته‌ها منتظر هستند تا دعاها و حرف‌های آدم‌ها را بالا ببرند.
 قرآن‌به‌سر مخصوص کودکان| وقت قرآن به سر گرفتن که فرارسید، قرآن مخصوص بچه‌ها را به آ‌ن‌ها بدهید و با آن‌ها مدارا کنید تا بتوانند اعمال شب قدر را با آرامش، مثل شما تکرار کنند و به جا بیاورند. این حس خوب که بچه‌ها مثل ما بزرگ ترها دارند کاری را انجام می‌دهند، برای‌شان خیلی مطلوب و دلنشین است و خاطره و تصویرهای روشنی از این شب در ذهن شان به جا می‌گذارد. شما حتی می‌توانید مهر و جانماز کوچکی برای‌شان آماده کنید تا ادای بزرگ ترها را دربیاورند و بتوانند لذت ببرند.
 هیجان‌انگیز کردن این شب| وقتی به او می‌گویید این شب، شب نزول رحمت الهی است، بهتر است در عمل هم این فضا را برای او فراهم کنید. با یک هدیه، مخصوصا چیزی که فرزند شما از قبل نیاز داشته و منتظر تهیه‌اش بوده، این شب را برایش هیجان‌انگیز کنید. شبی که بندگان خدا از فضل و رحمت الهی بهره مند می‌شوند، بهتر است شما هم فضل و رحمتی ویژه به بچه‌ها نثار کنید.
 زور کردن و بی‌توجهی ممنوع| اگر بخواهید کاری کنید که فرزندتان به زور بخواهد مراسم را انجام بدهد، بالاخره خسته و دلزده می‌شود و در نهایت از انجام آن طفره می‌رود. یا اگر بدون در نظر گرفتن خستگی فرزندتان بخواهید شب‌های قدر را تا صبح بیدار بماند و در کنار شما همه اعمال را انجام بدهد؛ بیشتر باعث خستگی و دل زدگی فرزندتان می‌شوید.

در تهیه این مطلب از سایت«تبیان» کمک گرفته شده است 

 نویسنده : مارال مرادی | روزنامه‌نگار