خراسان/ مردی ۲۱ ساله هستم و دانشجو. مشکل لکنت‌زبان دارم. سوالم این است که آیا نوروفیدبک در درمان لکنت زبان تاثیر دارد؟
 پاسخ
 برای پاسخ به این سوال بهتر است درباره دو مقوله لکنت‌زبان و نوروفیدبک، توضیحاتی را مطرح کنم و سپس توصیه‌هایی به شما داشته باشم.
  لکنت‌زبان چیست؟
لکنت، اختلالی در گفتار است که سخن گفتن را دشوار می‌ کند. این مشکل عمدتا و به‌طور کلی جز در موارد استثنایی از سنین ۲ تا ۴ سالگی شروع می‌شود. گاهی از موارد در دوران بلوغ هم افرادی که قبلا به نحوی لکنت داشته‌اند، دچار لکنت زبان می‌شوند.  
  از نوروفیدبک چه می‌دانید؟
در بازخورد عصبی یا نوروفیدبک با استفاده از ثبت امواج الکتریکی مغز و دادن بازخورد به فرد تلاش می‌کنند که نوعی خودتنظیمی را به او آموزش دهند. بازخورد، به‌طور معمول از راه صدا یا تصویر به فرد ارائه می‌شود و از این طریق، فرد متوجه می‌شود که آیا تغییر مناسبی را در فعالیت امواج مغزی خود ایجاد کرده ‌است یا خیر؟
  علت لکنت‌تان باید بررسی شود
حال برای پاسخ به سوال مخاطب گرامی باید چند نکته را یادآور شوم. این که نوروفیدبک در درمان لکنت زبان موثر است یا خیر باید علتِ لکنت بررسی شود. لکنت زبان می‌تواند ریشه ارثی داشته ، نتیجه یک تروما یا حادثه بوده، نتیجه معلولیت جسمی در عضلات زبان یا نتیجه مشکلات عاطفی و اجتماعی باشد.
  درمان در انواع لکنت‌زبان
در نوروفیدبک جلسه اول که مراجع به نوروتراپیست مراجعه می‌کند، از او یک نقشه مغزی گرفته می‌شود که در این نقشه مغزی مشکلات به تفکیک شرح داده شده اند و با توجه به نتیجه تست و شواهد بالینی می‌توان تا حدودی نتیجه گیری کرد که علت لکنت زبان چیست؟ و درمان بر همین اساس انجام خواهد شد.
اگر ارثی باشد| وقتی لکنت ریشه ارثی داشته باشد شاید برای درمان بهتر باشد از روش‌های دیگر درمان استفاده کرد. با وجود این نمی‌توان گفت نوروفیدبک بی‌نتیجه خواهد بود، این انتخاب مراجع است که ریسک هزینه کردن برای نوروفیدبک را بپذیرد یا خیر چون ممکن است تاثیر نداشته یا تاثیر کمی داشته باشد. وقتی اختلال ریشه ارثی داشته باشد یعنی علایم ریشه‌دار هستند و برای اصلاح و درمان نیاز به وقت و انرژی زیادی است.
اگر بر اثر تروما یا حادثه باشد| مثلا اگر فردی بعد از حادثه  ای که در آن به شدت ترسیده یا واقعه‌ای رخ داده که قبلا پیش‌بینی نشده بوده  دچار  لکنت شده باشد، درمان نوروفیدبک می‌تواند موثر باشد در کنار روان‌درمانی. قابل ذکر است که بدانید در جلسه اول که از مراجع تست و نقشه مغزی گرفته می‌شود نتیجه تست به ما نشان می‌دهد که فرد آیا ترومایی را تجربه کرده است یا خیر؟ این نکته را یادآور شدم برای والدینی که می‌گویند فرزند من تا ۳ یا ۴ سالگی صحبت می‌کرد اما به صورت ناگهانی کلام را از دست داده یا دچار لکنت شده است، با تست می‌توان تا حدودی از آن تروما آگاهی یافت.
اگر بر اثر معلولیت جسمی باشد| وقتی که علت لکنت، معلولیت های عضلات زبان باشد به احتمال زیاد گفتار درمانی انتخاب بهتری برای درمان خواهد بود.
اگر به خاطر مشکلات عاطفی باشد| اگر لکنت زبان نتیجه اضطراب‌های محیط باشد یا مشکلات این چنینی مثل شکست عاطفی و …، نوروفیدبک همراه روان درمانی موثر خواهد بود. برای این‌که بدانیم لکنت حاصل مشکلات عاطفی و اجتماعی هست یا نه علاوه بر تست نوروفیدبک می‌توان به این نکته توجه کرد که آیا فقط در هنگام مشکلات عاطفی و خلقی یا در اجتماع لکنت رخ می‌دهد یا خارج از این فضاها هم همراه ما هست؟ اگر فقط هنگامی که در جمعی هستیم یا مشکلات عاطفی داریم رخ دهد یعنی ریشه بیرونی دارد.
نویسنده : اسما صابری | نوروتراپیست و روان‌شناس