خراسان/ تشویق کردن کودکان و البته نوجوانان از موضوعاتی است که بسیاری از والدین در باره آن کمی گیج هستند. گاهی آن ها جملاتی را به منظور تشویق به زبان می‌آورند و بعد در کمال تعجب می‌بینند که فرزندشان به جای این‌که خوشحال شود، با ناراحتی از آن‌ها دور می‌شود یا گاهی بعد از تشویق والدین، کودک دیگر آن رفتار مطلوب را تکرار نمی‌کند. در این مطلب می‌خواهیم نگاهی بیندازیم به برخی نکات در زمان تشویق کودکان، تشویق‌هایی که بتواند باعث تقویت رفتارهای مناسب شود و احساسات خوبی را در کودکان درباره خودشان ایجاد کند.
در تهیه این مطلب از کتاب the parenting puzzle  استفاده شده است. 
 
 ۱-وسط تشویق، پای علاقه‌تان را وسط نکشید

نکته: هیچ وقت در زمان تشویق فرزندتان بابت رفتار مناسب، پای دوست داشتن او و علاقه‌ای را که به او دارید به میان نکشید زیرا مرتبط کردن علاقه با رفتارهای مناسب، می‌تواند در کودک این اضطراب را ایجاد کند که اگر زمانی آن رفتار را تکرار نکند، از محبت شما محروم خواهد ماند.
 
 ۲- در زمان تشویق به دنبال کسب اعتبار برای خود نباشید

نکته:  زمانی که می‌خواهید فرزندتان را تشویق کنید، به دنبال کسب اعتبار برای خودتان نباشید. زمان تشویق کودک، زمان خوبی برای اشاره به این‌که حق با شما بوده یا  شما معلم خوبی برای او بوده‌اید یا حتی این که او استعدادش به شما رفته، نیست. بگذارید کودک شما احساس افتخار ناشی از آن رفتار مناسب را تنها به خودش نسبت دهد و اعتماد به نفس او تقویت شود.
 
 ۳- با توجه کامل به کودک او را تشویق کنید

نکته:  زمانی که می‌خواهید فرزندتان را تشویق کنید، با تمام وجود این کار را انجام دهید؛ تماس چشمی برقرار کنید، توجه‌تان را به صورت عیان معطوف به او کنید و با زبانی که برای او قابل درک است، کار او را تحسین کنید. یادتان باشد توجه مثبت والدین به فرزندشان، یکی از لذت‌بخش‌ترین و مهم‌ترین تشویق‌هایی است که فرزند می‌تواند در زندگی‌اش دریافت کند. تاثیر این توجه مثبت از هدیه‌های گران‌قیمت هم بیشتر است.
 
  ۴-در زمان تشویق فقط تشویق کنید

نکته:   کودکان به بازخوردهایی که صرفا حاوی نکات مثبت رفتارها و انتخاب‌هایشان است، بیشتر از شنیدن ایراد کارشان نیاز دارند. با افزایش سن، می‌توانید جدای از زمان‌هایی که فرزندتان را بابت رفتارهای مناسب اش تشویق می‌کنید، زمان‌هایی را هم به نقد کارهایش اختصاص دهید. دقت کنید که در این جلسات فرزندتان باید مشارکت فعال داشته باشد و صرفا شنونده حرف‌های شما نباشد.
نرگس عزیزی| کارشناس‌ارشد مشاوره سعید مرادی| تصویرساز