1403/02/01

بیا نی نی

سایتی برای نی نی ها و مامانا

کم کاری تیروئید در نوزادان؛ علائم و راه‌ های درمان

کم کاری تیروئید در نوزادان؛ علائم و راه‌ های درمان

کم کاری تیروئید در نوزادان به دلیل کمبود سطح هورمون تیروئید در خون، ایجاد می‌شود. اگر این بیماری به موقع درمان نشود، بر روی رشد و توانایی‌های یادگیری کودک اثر منفی می‌گذارد. غده تیروئید هورمون‌هایی را می‌سازد که برای رشد طبیعی جسمانی و ذهنی لازم‌اند.

کم کاری تیروئید در نوزادان، نشانه‌ها و راه‌های درمان
 

نحوه تشخیص کم کاری تیروئید در نوزادان

تشخیص کم کاری تیروئید در نوزادان از روی علایم و نشانه‌ها، کار دشواری است. به همین دلیل در کلیه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، تست غربالگری تیروئید برای نوزادان انجام می‌شود. برای انجام آزمایش، پاشنه پای نوزاد را خراش کوچکی می‌دهند و مقداری از خون او را برای نمونه گیری جمع آوری می‌کنند.
در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش (سطح پایین هورمون تیروئید)، به سرعت به پزشک نوزاد اطلاع داده می‌شود. در حدود ۲ هفته پس از تولد نوزاد نتیجه آزمایش مشخص می‌شود. پیش از شروع درمان، پزشک درخواست آزمایش خون از رگ نوزاد، برای تشخیص دقیق کم کاری تیروئید مادرزادی را می‌دهد. گاهی اوقات پزشک دستور انجام اسکن تیروئید را می‌دهد تا مشخص شود که آیا غده تیروئید وجود دارد؟ یا اندازه‌اش چقدر است؟

درمان کم کاری تیروئید در نوزادان

برای درمان کم کاری تیروئید در نوزادان، دارویی به نام لووتیروکسین تجویز می‌شود. بسیاری از نوزادان برای همیشه باید این دارو را دریافت کنند. ممکن است برای نوزادان دارو به صورت حل شده در آب، شیرخشک یا شیر مادر، یک بار در روز، تجویز شود. معمولا با قطره چکان یا سرنگ، دارو به نوزاد داده می‌شود.
مصرف داروی لووتیروکسین به صورت روزانه و سروقت، و انجام معاینات منظم نزد پزشک برای اطمینان از رشد جسمی و مغزی نوزاد ضروری است. در هر معاینه، پزشک با انجام آزمایش‌هایی میزان کارایی تیروئید کودک را می‌سنجد و متناسب با آن، دوز دارو را تنظیم می‌کند.
هورمون موجود در لووتیروکسین کاملا مشابه هورمون تولیدی در بدن است، به همین دلیل جایگزین کمبود هورمون در بدن می‌شود. در صورت مصرف بیش از اندازه دارو، عوارض جانبی دارد.



عوارض جانبی مصرف لووتیروکسین

ساختار داروی لووتیروکسین مشابه هورمون تیروئید است و مصرف آن به مقدار معین مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما در موارد نادر ممکن است موجب سردرد، لرزش دست، استرس و تحریک پذیری، کم خوابی، ضعف عضلانی، تعریق زیاد، گرگرفتگی، تب، تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، اسهال، کاهش وزن، افزایش اشتها، اختلال قاعدگی زنان و ریزش مو شود.

انجام چکاپ منظم

نوزادان و کودکان مبتلا به این بیماری بایستی در فواصل زمانی منظم، توسط پزشک ویزیت شوند.
نوزادان کمتر از ۶ ماه: هر یک تا دو ماه، یکبار
کودکان بزرگتر از ۶ ماه و کوچکتر از ۳ سال: هر ۳ تا ۴ ماه یکبار
کودکان بزرگتر از سه سال: هر ۶ تا ۱۲ ماه یکبار

پیش گیری از کم کاری تیروئید در نوزادان

اگر زنان باردار، برای درمان سرطان تیروئید دارو‌های حاوی ید رادیواکتیو مصرف کنند، باعث تخریب غده تیروئید در جنین می‌شود. نوزادانی که مادرانشان این دارو‌ها را مصرف می‌کرده‌اند، بایستی پس از تولد مورد بررسی دقیق قرار گیرند و حتما آزمون غربالگری کم کاری تیروئید در مورد آنها انجام شود. هم چنین زنان باردار بایستی در رژیم غذایی خود نمک ید دار مصرف کنند.

برگرفته از: healthychildren ، msdmanuals و همه کودکان سالم اند اگر / دکتر برنارد والمن


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *