روش فریز کردن انواع سبزیجات با حفظ خواص
خراسان/ گفته میشود که سبزیجات خام و پختهنشده، مغذیترین شکل سبزیجات است ولی برای همه انواع سبزیجات به این صورت نیست. تحقیقات نشان می دهد خوشبختانه برای آنها که عادت به خرید محصولات فریزشده از فروشگاه دارند، سبزیجات فریز شده به همان میزان سبزیجات تازه موادمغذی در خود دارند.دوست دارید بدانید که بهترین روش پخت سبزیجات برای بهرهمند شدن از بالاترین سطح موادمغذی در آنها چیست؟ کافی است دما را پایین بیاورید ، مدت پخت را بیشتر کنید و میزان آب مورد استفاده خود را برای پخت سبزیجات حاوی ویتامینهای B و C محدود کنید.
در آمادهسازی و نگهداری سبزیجات حتماً به نکات زیر توجه کنید:
موادغذایی سرشار از ویتامینهای B و C بهتر است به صورت تازه مصرف شوند زیرا این ویتامینها محلول در آب هستند و این یعنی در مراحل فراوری از بین میروند. فلفل دلمهای، مرکبات، کلم و توتها از جمله این میوهها و سبزیجات هستند.
تحقیقات نشان میدهد که سبزیجات فریزشده به همان اندازه سبزیجات تازه ویتامین و موادمغذی در خود دارند.
موادغذایی که بهتر است به صورت فریزشده مصرف شوند آنهایی هستند که سطح بالایی از ویتامینهای محلول در چربی مثل ویتامین A، کاروتینوئید و ویتامین E در خود دارند زیرا این ویتامینها حین فراوری موادغذایی (مثل فریزکردن) با ثباتتر هستند. هویج، سبزیجات برگدار و بروکلی از جمله این سبزیجات هستند.
آبپز و بخارپز کردن بعضی سبزیجات (مثل بروکلی و هویج) سطح آنتیاکسیدانها و فیتوکمیکالهایی مثل کاروتینوئید و پلیفنول را در آنها افزایش میدهد.
بهترین روش پخت سبزیجات برای بهرهمند شدن از بالاترین سطح موادمغذی در آنها پایین آوردن دما، افزایش زمان و محدود کردن آب مصرفی برای پخت است.میوهها و سبزیجاتی که بهتر است بهصورت فریز نگهداری شوند :
روش فریز کردن
۱. کلم بروکلی و دیگر کلمها
کلم بروکلی را به اندازه دلخواه خرد کنید. سپس آنها را به مدت ۳دقیقه در آب در حال جوش بریزید. کلمها را آب کش کنید و یک دقیقه زیر آب سرد بگیرید. بعد آنها را کاملا خشک کنید و در کیسه فریزر قرار دهید. فراموش نکنید نام ماده غذایی و تاریخ شروع زمان انجماد را روی آنها بنویسید. کلمهای شما سه ماه بدون هیچ صدمهای باقی خواهند ماند.
۲. لوبیا سبز
لوبیا سبزها را با آب سرد بشویید و سر و ته آن ها را کوتاه کنید یا اگر مایل بودید آنها را به طول۲ سانتی متر قطعه قطعه کنید سپس به مدت ۲دقیقه در آب جوش قرار دهید و یک دقیقه زیر آب سرد نگه دارید. آنها را آبکش و با حوله تمیزی خشک کنید. سپس لوبیا سبزها را در کیسه فریزر قرار دهید و زمان آغاز انجماد را روی بستهبندیها بنویسید. زمان نگهداری این سبزیجات سه ماه است.
۳. اسفناج
اسفناجها را با آب سرد بشویید و ساقههای اضافی آن را جدا کنید. بعد آنها را در آب جوش بریزید و به مدت یک دقیقه با حرارت بالا بجوشانید. سپس بلافاصله آنها را به مدت یک دقیقه زیر آب سرد بگیرید. آب اضافی را کاملا بگیرید. بعد آنها را در یک سینی پهن کنید و به مدت۳۰ دقیقه در فریزر قرار دهید . اسفناجهای یخ زده را در کیسه فریزر بگذارید و پس از درج نام و زمان شروع انجماد در فریزر قرار دهید و تا سه ماه با خیال راحت نگه دارید.
۴. هویج
سطح بیرونی هویجها را با چاقوی تیز بتراشید و با آب سرد بشویید. بعد آنها را داخل آب در حال جوش قرار دهید. این عمل باید برای هویجهای حلقهحلقه شده ۲دقیقه و برای هویجهای کامل۵دقیقه طول بکشد. آنها را آبکش کنید و به مدت یک دقیقه زیر آب سرد بگیرید و هویجها را خشک کنید. سپس آنها را در ظروف مخصوص یا کیسه فریزر قرار دهید و نام ماده غذایی و تاریخ شروع انجماد را روی آن بچسبانید. در این حالت هویجها به مدت سه ماه بدون اینکه خواص خود را از دست بدهند سالم خواهند ماند.
می توان نخود فرنگی و ذرت را به همین روش فریز کرد.