اسپاسم شیرخوارگی (IS) چگونه می تواند زندگی نوزادتان را به خطر بیندازد؟
اسپاسم شیرخوارگی نوعی تشنج در کودکان زیر یک سال است که کودک حملههای تشنج، انقباض و پرش اندامها را تجربه خواهد کرد. این عارضه معمولاً تا ۵ سالگی برطرف میشود؛ اما گاهی ادامه یافته و به بیماریهایی چون اوتیسم پیوند میخورد.
و ادرار برای مشاهده آثار عفونت یا بیماری
EEG یا نوار مغزی که با هدف مشاهده امواج مغزی و فعالیت الکتریکی در مغز انجام میشود، یک مشکل خاص به نام هیپس آریتمی را تشخیص میدهد که تاییدی بر بیماری اسپاسم شیرخوارگی است؛ اما هر کسی که مبتلا به اسپاسم است، لزوما این بیماری را نخواهد داشت.
VEEG یا نوار مغزی ویدیویی
اسکن CAT ،MRI وPET برای مشاهدهی درون مغز

چگونه میتوان اسپاسم شیرخوارگی را پیشبینی کرد؟
پیشبینی اسپاسم شیرخوارگی در کودکان تا حد زیادی به علت اصلی بیماری بستگی دارد. پیشبینی این بیماری معمولا کار دشواری است زیرا بسیاری از نوزادان مبتلا به IS قبل از شروع اسپاسم دچار اختلال عصبی هستند. کودکانی که روند درمانی سریع و پیشرفت قابل توجه داشته و هیچ علتی برای ابتلا به این بیماری در آنها یافت نمیشود، از پس این بیماری به خوبی برخواهند آمد.
اسپاسم شیرخوارگی معمولاً تا اواسط دوران کودکی برطرف میشود؛ اما بیش از نیمی از کودکان مبتلا، در دوران بعدی کودکی خود، دچار انواع دیگر تشنج مانند سندرم لنوکس-گستو، نوعی بیماری صرع میشوند. علاوه بر این احتمال ابتلا به بیماری اوتیسم در مبتلایان به اسپاسم شیرخوارگی بسیار زیاد است. شواهد حاکی از آن است که هرچه سریعتر برای درمان بیماری اسپاسم شیرخوارگی اقدام شود، در نهایت نتایج بهتری به دست خواهد آمد؛ بنابراین تشخیص و درمان به موقع این نوع تشنج ضروری است.
اسپاسم شیرخوارگی چگونه درمان میشود؟
روشهای درمانی اولیه برای بیماری اسپاسم شیرخوارگی شامل چندین نوع درمان هورمونی از جمله هورمون آدرنال کورتیکوتروفیک (ACTH؛ پردنیزولون) یا ویگاباترین، داروی ضد تشنج است. این درمانها بسیار مؤثر بوده اما دارای عوارض جانبی جدی هستند و باید حتما با مشورت متخصص مغز و اعصاب مصرف شوند. هنگامی که درمانهای استاندارد بهبودی چشمگیری به دنبال نداشته باشند، گزینههای دیگری مانند رژیم کتوژنیک و داروهای ضد تشنج در نظر گرفته میشود. جدا از روش درمان انتخاب شده، شروع هر چه سریعتر روند درمانی بسیار مهم است.
چگونه میتوان به کودک مبتلا به اسپام شیرخوارگی کمک کرد؟
برای کمک به مبتلایان اسپاسم شیرخوارگی با پزشک همکاری کرده و اقدامات زیر را رعایت کنید:
- مصرف تمام داروها طبق نسخهی پزشک
- شرکت در جلسات ارزیابی رشد و درمان
- پیگیری و شرکت در تمامی نوبتهای ملاقات با پزشک
کلام آخر
اسپاسم شیرخوارگی از آسیبهای هنگام زایمان، مشکلات ژنتیکی، مشکلات مغزی و … ایجاد نشات میگیرد. این بیماری در نوزادان شایع است و عمولاً تا پنج سالگی ناپدید میشود؛ اما میتواند بعدها بیماریهایی از جمله انواع مختلف تشنج، اوتیسم و… را به همراه داشته باشد. ریشهیابی این بیماری و شروع سریع روند درمان امری بسیار مهم و ضروری است که باید پس از مراجعه به متخصص مغز و اعصاب، آغاز شود. مراجعات مرتب به پزشک، مصرف منظم دارو طبق دستور پزشک و مشارکت در روشهای مختلف درمانی مهمترین نکاتی هستند که باید در جهت بهبود کودک مبتلا به اسپاسم شیرخوارگی انجام شوند.
قابل توجه است که بعضی اوقات این بیماری با مسائلی نسبتا کم اهمیت اشتباه گرفته شده و درمان آن به تعویق میافتد. در همین راستا پیشنهاد می کنیم مطلب “پرش های نوزاد در خواب و هر آنچه پدر و مادر ها لازم است بدانند” را در بیا نی نی بخوانید و هرگونه واکنش غیرطبیعی را در یک سال اول زندگی فرزند خود جدی بگیرید. اگر کودک عزیز شما نیز تجربه این بیماری را داشته یا آن را در اطرافیان خود مشاهده کرده اید، نظرات و تجربیات خود را با ما و همراهان بیا نی نی به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاسگزاریم.
برگرفته از: kidshealth و childneurologyfoundation