در چند ماه اول زندگی مشترک دوبار به همسرم سیلی زدم!
من خانمم را خیلی دوست دارم و واقعا عاشقش هستم. چند ماه بیشتر نیست که ازدواج کردهایم، در این مدت دو سه بار بحثودعوا کردیم که دو بار به او سیلی زدم. خیلی ناراحتم و عذاب وجدان دارم؛ البته او چون مغرور است جواب من را میدهد، من هم عصبی میشوم و دیگر یادم میرود این خانم عشق من است و نباید او را بزنم. نمیدانم چه کار کنم، میترسم اگر عصبی شوم دوباره کتککاری کنم. باید راه حلی وجود داشتهباشد؛ البته الان ۲ ماه است که باردار شده و من مراعاتش را میکنم؛ ولی دعوای آخری همین یک ماه پیش بود.
پاسخ مشاور
خشم یک احساس طبیعی است و همه آدمها خشمگین میشوند. آنچه مهم است بروز و از آن مهمتر نحوه بروز خشم است که به نظر میرسد مشکل شما همین مورد آخری است. نخست این که مسئله شما ممکن است دلایل زیادی داشته باشد؛ ولی اگر فعلاً روی پرخاشگریتان تمرکز و بقیه را رها کنیم، مشکل شما به اصطلاح خشمهای انفجاری ناگهانی است. این یک مشکل رفتاری است که در صورتی که خارج از رابطه زناشویی یعنی با افراد دیگر هم تکرار شود، ممکن است بیانگر حالت شدیدتری بوده و نیاز به دارودرمانی در کنار آموزشهای کنترل خشم و آموزش مهارتهای ارتباطی داشته باشد. کسی که دچار حمله خشم میشود نمیتواند واکنش منطقی به موقعیتی که در آن قرار دارد، نشان دهد و به طورطبیعی رفتار پرخاشگرانه یا دست کم غیرقابل پیشبینی خواهد داشت.
هرچه زودتر موقعیت خشم را ترک کنید
بهترین کار در این مواقع این است که خودتان را هر چه زودتر از موقعیت بیرون بیاورید. شاید بپرسید چگونه؟ ولی بهترین کار توجه به علایم فیزیولوژیک و بدنی است. بهطورمعمول پیشدرآمد خشم، حالت برانگیختگی بدن با علایمی همچون افزایش ضربان قلب، گرم شدن صورت و انقباض عضلات صورت و دستوپاهاست؛ بنابراین اینها علایمی است که هر وقت اتفاق افتاد در اندک زمانی به بروز کلامی یا فیزیکی پرخاشگری منجر میشوند؛ پس با پیدا شدن این علایم در بدن خیلی زود از موقعیت خارج شوید، دست کم ۲۰ دقیقه تا نیمساعت به شما کمک خواهدکرد آرامتر شوید.
حواستان را پرت کنید
تلاشتان این باشد در این ۲۰ دقیقه کمتر روی مرور ذهنی و درگیری ذهنی با مسئله مانور دهید و بیشتر سعی کنید کاری کنید تا حواستان پرت شود. مثل راه رفتن یا تماشای تلویزیون یا نفسکشیدن آرام و عمیق به مدت۱۰ تا ۱۵ دقیقه با تمرکز روی بدن و نه هیچ چیز دیگر و اگر در خانه هستید، ترجیحاً در خانه نمانید.
شاید خشمتان مربوط به احوال درونیتان باشد
راهکاری که گفتیم یعنی کنترلبهموقع موقعیتهایی که احتمال پرخاشگری وجود دارد، یک راه حل موقتی است. بهترین کار مشورت با یک روانشناس باتجربه است تا به شما کمک کند دلایل خشم خود را بدانید و از آن مهمتر راههای کنترل خشم و در عین حال راههای بیان سازندۀ خواستههای خود از همسرتان را بیاموزید. چون پرخاشگری در یک معنا راهی برای بیان خواستهای است که فرد پرخاشگر احساس میکند طرف مقابل عمداً آن را پایمال کرده و او باید به شدیدترین وجه، طرف مقابل را متنبه کند و از خود حداکثر دفاع را به عمل آورد. ممکن است روانشناس علاوه بر راهکارهای فکری و عملی برای درک و تغییر مسئله، از یک روانپزشک برای تجویز دارو کمک بگیرد که پیشنهاد میکنم در صورت صلاحدید پزشک بپذیرید. ممکن است مسئله شما کمی هم مربوط به احوالات درونی و شخصی شما باشد و صرفاً خودش را در رابطه با همسر نشان دهد.
از همسرتان کمک بگیرید
مسئله بعدی کمک گرفتن از همسرتان است، سعی کنید به او نزدیکتر شوید، صرف نظر از میزان اختلاف و ناراحتی پیشآمده به او توجه و محبت کنید و به حرفهایش بهویژه بخشهای منطقی تر خواسته های او بها بدهید.
همۀ مسائل زناشویی حلشدنی نیست. باور کنید همه همینطور هستند و هیچ زوجی را پیدا نخواهید کرد که توانستهباشند همه مسائلشان را حل کنند، مسئله اصلی، احترام متقابل به هم و به عقاید یکدیگر در قبال مسائل حلنشدنی است. سعی کنید به این مسئله توجه داشتهباشید و در مقابل از اصرارهای خود برای اصلاح طرف مقابل دستبردارید و تمرکز را روی اصلاح خود قراردهید. اصلاح خواسته های غیرمنطقی، اصلاح نیاز افراطی به کنترل همسرتان، اصلاح نداشتن اعتماد و احترام کافی به او و دنیای او. عذاب وجدان کافی نیست در نهایت این که عذاب وجدان برای تغییر کافی نیست، این خود بخشی از خشمهای انفجاری است که باید به جای سرزنش خود و عذرخواهی کلامی، در عمل و رفتار، صبوری را تحمل کنید. حرفهای بیشتری هست که از حوصله بحث ما خارج است ولی مشورت با روانشناس و روانپزشک را از یاد نبرید.