1403/06/11

بیا نی نی

سایتی برای نی نی ها و مامانا

کج گرفتن گردن نوزاد، نشانه‌ ها و راه‌ های درمان

کج گرفتن گردن نوزاد، نشانه‌ ها و راه‌ های درمان

اولین نشانه کج گرفتن گردن نوزاد، تمایل او به چرخش سر به یک سمت است. این بیماری در بین نوزادان رایج است. با انجام حرکات اصلاحی و تمرینات کششی برای نوزادان ۲ تا ۶ ماهه می‌توان کج گرفتن گردن نوزاد را درمان کرد.

کج گرفتن گردن نوزاد، نشانه‌ها و راه‌های درمان
 

کج گرفتن گردن نوزاد، نشانه‌ها و راه‌های درمان

علت کج گرفتن گردن نوزاد

کج گرفتن گردن نوزاد هنگامی اتفاق می‌افتد که عضلاتی که قفسه سینه و استخوان ترقوه را به جمجمه متصل می‌کنند (ماهیچه سنتونوکلیدوماستوئید) کوتاه می‌شوند. از آنجایی که عضله گردن نوزاد در یک طرف کوتاه می‌شود، نوزاد سر خود را به یک سمت می‌چرخاند. اغلب این عضلات به دلیل موقعیت‌های غیر طبیعی جنین در رحم، آسیب در هنگام تولد، اختلالات یا مشکلات استخوانی در قسمت گردن و در موارد نادر، بیماری‌های ارثی که می‌توانند به سیستم عصبی یا عضلات آسیب برسانند، کوتاه می‌شوند.

درمان کج گرفتن گردن نوزاد

بهترین روش برای درمان کج گرفتن گردن نوزاد این است که سر نوزاد را در هر دو جهت بچرخانید. بدین ترتیب کمک می‌کنید تا عضلات سفت، نرمتر و عضلات نرم، سفت‌تر شوند.

تمرین‌ها و حرکات اصلاحی

نوزاد خود را هنگامی که بیدار است برای مدتی روی شکم (tummy time) قرار دهید. این تمرین برای تقویت عضلات گردن و شانه بسیار مهم است و شروعی برای حرکت سینه خیز نوزاد محسوب می‌شود.
این تمرین هم چنین برای نوزادان مبتلا به تورتیکولیس و نوزادان دارای سر تخت نیز مفید است و به درمان آنها کمک می‌کند.
روش کار بدین گونه است:

  • نوزاد خود را بر روی شکم و سینه خود روی زمین قرار دهید.
  • محل قرار گرفتن نوزاد را به گونه‌ای تنظیم کنید تا سرش از شما فاصله داشته باشد.
  • سپس با نوزاد صحبت کنید یا آواز بخوانید و او را تشویق کنید که به شما نگاه کند.
  • این تمرین را برای مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چندین بار در روز انجام دهید.
  • هنگامی که نوزاد سر خود را به مدت ۱۰-۱۵ ثانیه روی زمین قرار می‌دهد، خسته شده و نیاز به استراحت دارد.

تمرینات کششی برای درمان کج گرفتن گردن نوزاد بسیار مناسب است و اگر این تمرین بین ۲ تا ۶ ماهگی نوزاد انجام شود، به درمان آن کمک بسیاری می‌کند. اگر نوزاد با انجام تمرینات کششی بهبود نیافت، با پزشک یا فیزیوتراپ خود صحبت کنید.

کج گرفتن گردن نوزاد، نشانه‌ها و راه‌های درمان

علاوه بر زمان روی شکم قرار دادن نوزاد (tummy time)، در موقعیت های روزانه نیز می‌توانید نوزاد را تشویق کنید که به سمت مبتلا به تورتیکولیس خود بچرخد. برای نمونه، اگر نوزاد شما به طور معمول سر خود را به سمت چپ برمی‌گرداند، وقتی پوشک او را عوض می‌کنید، در سمت راست او قرار بگیرید. همین کار را هنگامی که او در گهواره قرار دارد نیز می‌توانید انجام دهید. هنگام شیردهی نوزاد را تشویق کنید از سمتی که کمتر شیر می‌خورد، تغذیه کند. همه این حرکات، موجب تقویت عضلات گردن نوزاد می‌شود.

در اینجا به چند تمرین دیگر برای بهبود کج گرفتن گردن نوزاد اشاره می‌کنیم:

  • هنگامی که نوزاد شیر می‌خورد، بطری یا پستان خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که نوزاد تشویق شود تا به سمت مبتلا به تورتیکولیس بچرخد (از میل فرزندتان برای خوردن استفاده کنید تا او را تشویق کنید!)
  • هنگامی که نوزاد را در تخت می‌خوابانید، سر او را به سمت دیوار قرار دهید. از آنجا که نوزادان ترجیح می‌دهند که به اتاق، اشیا و افراد موجود در آن نگاه کنند، نوزاد شما فعالانه تلاش می‌کند که بچرخد و در این حین، عضلات گردنش دچار کشش می‌شوند. همواره به یاد داشته باشید نوزاد خود را به پشت بخوابانید تا خطر ابتلا به سندروم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)  را کاهش دهید.
  • در طول بازی، توجه نوزاد را با استفاده از اسباب‌بازی‌ها و صداها جلب کنید تا او سرش را در هر دو جهت بچرخاند.


در صورتی که انجام این حرکات موجب درمان کج گرفتن گردن نوزاد نشد، یا نشانه‌های جدیدی از بیماری مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این، اگر نوزاد در اثر ضربه یا عفونت دچار تورتیکولیس شد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

برگرفته از: intermountainhealthcare


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *