زنی که مشهورترین دزد دریایی دنیا نام گرفت
برخلاف تصور خیلیها هنوز هم دزدان دریایی بسیاری در آبهای آزاد مناطق مختلف حضور دارند و دزدی دریایی هنوز هم یکی از بزرگترین مشکلات کشورهای مختلف است. بهتر است بدانید دزدان دریایی سالانه حدود ۱۶-۱۳ میلیارد دلار زیان اقتصادی به دولتهای مختلف وارد میکنند.
در حال حاضر خطرناکترین مناطق برای کشتیهای تجاری، فاصله بین دریای سرخ تا اقیانوس هندو سواحل سومالی و سنگاپور است. سالانه ۵۰هزار کشتی تجاری از این مسیرها عبور میکنند و همواره خطر بالقوه حمله دزدان دریایی به آنها و وجود دارد. چنانکه شاهد بودیم در یک سال اخیر دزدان دریایی سومالی چندین بار کشتیهای تجاری بینالمللی را غارت کردند و در نهایت همکاری چندکشور آن منطقه توانست تنها به صورت نسبی و موقت امنیت آبهای شاخ آفریقا را تضمین کرده، آنها را وادار به عقبنشینی کند.
اما پرواضح است که وجود دولتهای بیثباتی چون سنگاپور و سومالی در مناطق حساس، به این دزدان دریایی اجازه میدهد همواره مثل آتش زیر خاکستر آماده شروع تهاجمی جدید باشند. البته دزدان دریایی مدرن از قایقهای کوچک و تندرو با تعداد کمی خدمه استفاده میکنند. از طرف دیگر بسیاری از مبادلات بازرگانی روز دنیا از طریق کشتی و مسیرهای آبی صورت میگیرد و در نقشه جغرافیایی جهان مناطق خطرناکی چون خلیج عدن و منطقه مالاکا در سنگاپور وجود دارد که کمینگاه فوقالعاده مناسبی برای دزدان دریایی به شمار میآید.
۲۳۹ حمله در یک سال
مرکز آماری آبهای بینالمللی از سال ۱۹۹۵ حملات دزدان دریایی را ثبت میکند؛ به گزارش این مرکز، بیشتر حملات دزدان دریایی در دو دهه اخیر با هدف گروگانگیری بوده است؛ به عنوان مثال در سال ۲۰۰۶ میلادی ۲۳۹ حمله صورت گرفت و ۱۵نفر در این حملات کشته شدند. هدف دیگر دزدان دریایی امروزی، کشتیها و قایقهای مدرن و پیشرفته است.
در گذشته صنعت کشتیسازی رشد سریعی نداشت و تقریبا تمام کشتیها، ویژگیهای یکسانی داشتند. اما امروزه با پیشرفت علم و فناوری، بعضی کشورها میتوانند کشتیها و قایقهایی امنتر، قدرتمندتر، سریعتر یا لوکستر بسازند. دزدان دریایی جدید با فتح این کشتیها و بیرونکردن تمام خدمه، کشتیها و قایقهای مسروقه را به بنادر ممنوعه منتقل کرده با جعل اسناد و حذف ویژگیهای مربوط به مالکیت، آنها را به فروش میرسانند. در حال حاضر فروش کشتیهای لوکس و گرانقیمت، بهترین منبع درآمد آنهاست.
دزدی در سه سوت!
دزدان دریای سومالی آخرین نمونه از دزدان دریایی مدرن هستد که توجه اکثر رسانههای جهان را به خود جلب کردهاند. آنها برخلاف اسلاف خود از تاکتیکهای جنگی مدرن استفاده میکنند و بسیار محتاط هستند تا با نیروهای دریایی مواجهه مستقیم نداشته باشند. آنها همیشه از تلفنهای ماهوارهای، سیستم جی. پی. اس (موقعیتیاب) سلاحهای اتوماتیک مدرن و آر. پی. جی و بازوکا برای حمله به کشتیها استفاده میکنند؛ به عنوان مثال در نوامبر سال ۲۰۰۵ چندین قایق تندروی دزدان دریایی سومالی که توسط یک کشتی مدرن و مجهز پشتیبانی میشدند، ۱۶۰ کیلومتر دور از ساحل، به کشتی اسپریت (نظامیان آمریکا) حمله کردند و پس از غارت اموال کشتی، با کمترین تلفات از مهلکه گریختند.
به گفته سربازان آمریکایی، دزدان دریایی در یک چشم برهمزدن به کشتی حمله کردند و حتی اجازه ندادند دریانوردان آمریکایی آرایش دفاعی به خود بگیرند. به همین دلیل در حال حاضر بسیاری از کشورها اجازه نمیدهند کشتیهایی که خدمه مسلح دارند، به سواحلشان نزدیک شوند.
معروفترین دزدان دریایی جهان
آنه بونی: معروفترین دزد دریایی زن در دنیا! او زنی بود که در جامعه کاملا مردانه دزدان دریایی توانست شهرت و ثروت فراوانی به دست آورد. اما بالاخره توسط یک دزد دریایی دیگر که در خدمت حاکم جامائیکا بود دستگیر شد. بزرگترین حسرت زندگی آنه، زندگی در کنار خانواده بود. آنه حاصل رابطه نامشروع قاضی ویلیام کومارک معروف با خدمتکار روستایی منزلش بود.
بارتولومیو رابرتز: آخرین چهره سرشناس دوران شهرت دزدان دریایی که توانست رکورد غارت ۴۰۰کشتی تجاری را به دست آورد. رابرتز به جسارت و بیرحمی بسیار معروف بود. رابرتز اعتقادات جالبی داشت: قمار در کشتیهای وی ممنوع بود و در شرایط بحرانی بین کاپیتانهای ارشد کشتی رأیگیری انجام میداد!
بنجامین هورنیگلد: یکی از معروفترین دزدان دریایی اروپا که در سالهای پایانی عمرش به حکومتهای مرکزی اروپا و مخصوصا باهاماس کمک کرد دزدان دریایی خطرناک را یک به یک از سر راه بردارند. او بهخوبی تاکتیکها و حقههای همکاران سابق خود را میشناخت و به سرعت به ثروتی کلان دست یافت. اما در یک سفر دریایی آرام، ناگهان گرفتار توفان شد و جان خودرا از دست داد.
ریشمشکی: ریشمشکی خطرناکترین دزد دریایی آمریکا زیر دست هورنیگلد به یک جانی حرفهای بدل شد تا جایی که هنوز هم او را به عنوان مخوفترین دزد دریایی کارائیب میشناسند.
مردی کریه و بیرحم که بارها ملوانان و خدمه کشتی خود را تنها به خاطر اشتباهات کوچک به قتل رسانده و همیشه برای فتح کشتیهای دولتی حریص بود.
کالیکو راکهام جک: این دزد دریایی انگلیسی بارها توانسته بود در جنگ با دزدان دریایی خطرناکتر پیروز شود و از حقههای نظامی کثیفی استفاده میکرد. شهرت اصلی راکهام جک به خاطر دو دزد دریایی زن معروف، آنه بونی و ماری رد است که سالها زیر پرچم او، شمشیر زدند. شاید بتوان راکهام جک را تنها دزد دریایی شیکپوش آن دوران نامید.
او همیشه دوست داشت لباسهای زیبا و گرانقیمت به تن کند. کالیکو پس از دستگیری به حکم دادگاه جامائیکا بهدار مجازات آویخته شد و جسدش تا مدتها در لنگرگاه قرار داشت تا مایه ترس سایر دزدان دریایی شود.
چارلز وین: یک دزد دریایی جسور که همیشه کشتیهای تجاری انگلیس را هدف قرار میداد و درنهایت به دست سربازان ملکه کشته شد. انگلیسیها تشنه خون او بودند چون چارلز یکبار اسیر آنها شده بود و تعهد داده بود دزدی دریایی را رها کرده، در خدمت ارتش باشد. اما از آنجا که توبه گرگ مرگ است، او دوباره به شرارتهای خود ادامه داد تا این بار پس از دستگیری بیهیچ بخششی بهدار آویخته شود.
چئونگ پو تسای: این دزد دریایی معروف چینی را همه به خاطر گنج مخفیاش میشناسند. او تمام اموال و طلاهای مسروقه را به صورت گنجی افسانهای در غاری مخوف در جزیره چئونگ چائو مخفی کرده بود. چئونگ توانست ۶۰۰ کشتی را فتح کند ولی در نهایت به خاطر یک ازدواج نامناسب بسیاری از افراد وفادار به چئونگ وی را ترک کردند.
ادوارد انگلند: این دزد دریایی ایرلندی را شاید بتوان بهترین دزد دریایی نامید. چون او با وجود موفقیتهای فراوان در غارت کشتیهای تجاری، در حمله به کشتیهای مسافری همیشه دلرحم و با ملاحظه بود و جنایات و وحشیگریهای سایر دزدان دریایی را تکرار نمیکرد.
شاید به همین دلیل بود که در اثر شورش در کشتی، به دست خدمه خودش به قتل رسید. او از اولین دزدان دریایی آن دوران بود که از پرچم معروف دزدان دریایی استفاده میکرد: تصویر جمجمه انسان و استخوانهایی به شکل ضربدر با زمینهای مشکی!
هنری آوری: هنریآوری یک دزد دریایی با سیاست بود که پس از دوران اوج دزدی دریایی تصمیم گرفت به گوشهای خلوت پناه برده و تا پایان عمر با ثروت افسانهای خود زندگی اشرافی داشته باشد. بسیاری از دزدان دریایی در رویای خود میپنداشتند روزی این کار را رها کرده و مانند هنری به آسودگی زندگی خواهند کرد اما حرص و آز مانع میشد و بالاخره در یک درگیری کشته میشدند.
هاول دیویس: دیویس را میتوان مهندس دزدان دریایی نامید. او به جای استفاده از زور بازوی خدمه یا قدرت آتش کشتی و ادوات جنگی، همیشه از هوش سرشار خود برای فتح کشتی با کمترین تلفات استفاده میکرد و با نقشههای مکارانه خود به سادگی به اهداف پلیدش میرسید. هاول برخلاف همکارانش، از نامی زیبا برای کشتی خود استفاده میکرد: پرنده آبی!
مری رد: این دزد دریایی زن، سالهای سال مثل یک مرد زندگی کرد و حتی نزدیکترین کاپیتانها به وی نیز نمیدانستند، مری زن است نه یک مرد حیلهگر و بیرحم! وی پس از دستگیری ادعا کرد حامله است تا بتواند بیشتر زندگی کند و شاید راه فراری از زندان بیابد. در دادگاه او کالیکو، دزد دریایی معروف، از جمله جالبی برای دفاع از کاپیتانش استفاده کرد: «او همیشه مثل یک مرد مبارزه میکرد، نباید مثل یک سگ اعدامش کنید!» مری در نهایت در زندان بیمار شد و در اثر تب شدید درگذشت.
پالزگریو ویلیامز: ویلیامز در سالهای پایانی عمر خود به جرگه دزدان دریایی پیوست. او که سابقه خدمت در ارتش را داشت، عاشق هیجان و ماجراجوییهای زندگی یک دزد دریایی بود.
ساموئل بلیمی: دزد دریایی عاشق! ساموئل دزد دریایی موردعلاقه نویسندگان است که داستان عشق افسانهایاش بیش از کشتیهایی که غارت کرده موردتوجه قرار گرفته است.
استید بونت: استید یک مرد ثروتمند و بینیاز بود که به وسوسه قدرت و حکومت بر دریاهای غرب اروپا به یک دزد دریایی پیر ولی مکار تبدیل شد.
ویلیام کید: کاپیتان کید ابتدا یکی از افسران بنام نیروی دریایی بود و در اثر چندحادثه به یک دزد دریایی بیحم تبدیل شد. گنج افسانهای کید شهرت فراوانی دارد؛ هرچند هنوز هیچکس آن را نیافته است. ویلیام در سالهای جوانی وارد نیویورک شد و با بیرحمیهای زندگی نیویورکی آشنا شد. صحنههای فیلم «دارودسته نیویورکی» مارتین اسکورسیزی، زندگی واقعی و روزمره ویلیام را به تصویر میکشد.
شاید اگر او در شهری آرامتر زندگی میکرد هرگز به یک دزد دریایی بیرحم تبدیل نمیشد.