روش صحیح شناخت قبل ازدواج
حامی هنر زندگی/ شناخت پیش از ازدواج، عاملی تعیین کننده برای دست یافتن به یک ازدواج موفق است. ازدواج انتخابی مهم در زندگی هر فرد است چرا که بعد از این تصمیمگیری حیاتی، کل روند زندگی دستخوش بزرگترین تغییرات میشود؛ تغییراتی که معمولا غیر قابل بازگشت هستند. اینجاست که دوران نامزدی و دوره شناخت قبل از ازدواج نقش تعیین کنندهای ایفا میکند. شناخت پیش از ازدواج فرصتی استثنایی است که بتوانید آیندهای زیبا و عشقی جاودان برای خودتان رقم بزنید. مشاوره قبل از ازدواج، این امکان را فراهم میکند تا با آسودگی خاطر بیشتری در مسیر آغاز زندگی مشترک قدم بگذارید. در این مقاله درباره راهها، زمان و موارد مورد اهمیت برای شناخت شریک آینده زندگی صحبت خواهیم کرد.
اهمیت شناخت پیش و قبل از ازدواج
شناخت پیش از ازدواج، به تلاش برای شناختن ویژگیها، خصوصیات و علائق طرفین ازدواج گفته میشود. در واقع دوره قبل از ازدواج، کوشش مشترکی برای پیدا کردن یک پایه مشترک برای زندگی زناشویی و اطمینان یافتن از فرد مقابل در جهت ایجاد یک رابطه زناشویی و عاطفی مناسب است. نقش خانواده، اختلافات فرهنگی در ازدواج و اختلافات طبقاتی از جمله مواردی است که در مرحله قبل از ازدواج از اهمیت بالایی برخوردار است.
راه های شناخت پیش و قبل از ازدواج
شناخت قبل از ازدواج از طرق مختلفی صورت میگیرد. بسته به نوع ازدواج، افراد مسیرهای متفاوتی را طی میکنند. در ازدواجهای سنتی طرفین به صحبت کردن در منزل در مورد برخی مسائل کلیدی کفایت کرده و اگر خانوادهها معیارهای هم را بپذیرند، وصلت انجام میشود. برخی دیگر از افراد نیز بعد از طی کردن یک دوره دوستی، تصمیم به ازدواج میگیرند.
در این حالت آنها یک شناخت نسبتا عمیق از هم دارند و شاید در جلسات خواستگاری، صحبتهای مهمی نداشته باشند. برخی از خانوادهها هم در بین این دو حالت قرار میگیرند و زمانی را برای شناخت در نظر میگیرند. در این زمان افراد با هم قرار ملاقاتهای خارج از منزل گذاشته و در مورد مسائل مهم توافق میکنند.
پیش نیازهای شناخت پیش از ازدواج
هر فردی که قصد ازدواج دارد، باید دارای ویژگیهای خاصی باشد. این ویژگیها امر شناخت را تسهیل میکند. اولین ویژگی صداقت است؛ در صورت نداشتن صداقت، هیچ کدام از مراحل بعدی به خوبی پیش نخواهد رفت. مهمترین ویژگی پیش نیاز آمادگی برای ازدواج، خودآگاهی است. پس از معیارهای انتخاب همسر خود آگاه باشید. فردی که خود را به خوبی نشناسد، ملاکهای روشن و دقیقی برای ازدواج نداشته باشد یا انگیزههای ازدواج خود را تعیین نکرده باشد، نمیتواند فرایند ازدواج را به خوبی طی کند. مسئولیت پذیری و تعهد از ویژگیهای دیگری است که فرد جویای ازدواج به آن نیاز دارد. در نهایت توانایی ارتباط اجتماعی، مهارت حل مسئله و مدیریت هیجانات فرایند شناخت را تسهیل میکنند.
مدت زمان شناخت پیش و قبل از ازدواج
مدت زمان مورد نیاز برای رسیدن به یک شناخت کامل از فرد مقابل به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. محدودیتهای فرهنگی و آداب و رسوم خانوادگی شدیدا آن را تحت تاثیر میگذارند. به طور کلی میتوان گفت یک بازه حدودا ۶ ماهه مناسب است. ولی نوع ارتباط در این ۶ ماه از نوع ارتباط هر روزه باید باشد. این بازه باید آن قدری باشد که فرد در شرایط مختلف بتواند فرد مقابلش را ببیند و بسنجد. در طی این بازه اگر رابطه آنقدر عمیق نشود که طرفین درگیر هیچ تعارض و اختلافی نشوند، ممکن است شناخت کاملی از هم به دست نیاورند.
موارد دارای اهمیت برای شناخت پیش از ازدواج
مسائل زیادی هستند که قبل از ازدواج باید مطرح شوند و در مورد آنها تصمیم گیری شود. ممکن است طرفین علیرغم دوستی قبل از ازدواج، به این مسائل توجه نکرده یا از کنارشان ساده گذشته باشند. هرگونه عدم توافق در مورد این مسائل، در آینده خود را در قالب اختلافهای زناشویی نشان میدهد و ازدواج را با شکست مواجه میسازد. بهتر است به جای امید به تغییر همسر بعد از ازدواج با طرح مناسب سوالات قبل ازدواج مانع از بروز مسائل پیچیده شوید. پس پیشنهاد میشود به مسائل زیر بپردازید :
۱- بررسی کردن سرگرمی ها، تفریحات و علائق
سرگرمی و تفریج نقش مهمی در دور شدن از استرسهای زندگی ایفا میکند. پس اینکه چطور قرار است با یکدیگر وقت بگذرانید حائز اهمیت میباشد. سرگرمیهای مشترک با خانواده را بررسی کنید. تعارضات سلیقهای فرد با خانواده و چگونگی حل آن را مورد سوال قرار دهید.
۲- کاوش کردن باورها و ارزش های دینی
سوال کردن در مورد باورها و ارزشهای اخلاقی فرد و خانواده وی یکی از مهمترین مواردی است که نباید از آن غافل شد. مرزهای دوستی، تعریف دوستی، موارد قطع رابطه عاطفی با یک دوست شامل چه چیزهایی میشود؟ نظر فرد در مورد رابطه با جنس مخالف و حدود آن را مورد کاوش قرار دهید.
۳- بررسی کردن میزان نیاز به پیشرفت
نظرات فرد مقابل را در مورد اهداف، رشد و پیشرفتهای آینده و برنامههای احتمالی وی برای رسیدن به آنها بپرسید. بررسی کنید که برای او رشد کردن در چه حیطههایی حائز اهمیت است.
۴- صحبت کردن در مورد میزان نیاز به عشق ورزی
مهمترین مسئلهای که باید مورد بررسی قرار دهید، نظر فرد مقابلتان در مورد رابطه صمیمانه با همسر میباشد. سبک عشق ورزی او چیست؟ زبان عشقش کدام است؟ چه چیزهایی را صمیمیت تلقی میکند؟ باورهای اساسی فرد در مورد رابطه جنسی را جویا شوید و از محدودیتها و پرهیزهایش بپرسید.
۵- معرفی کردن اعضای خانواده
در مورد خانواده اصلی خود صحبت کنید. آنهارا معرفی نمایید و جایگاه هر کدام را بیان کنید. شیوههای حل مسئله در خانوادهتان و میزان استقلال و نزدیکی افراد خانواده به یکدیگر را برای فرد مقابل روشن کنید. درباره نقش خانواده در ازدواج نیز میتوانید مطالعه داشته باشید. انتظارات و توقعاتتان از نوع رابطهتان با خانواده همسرتان را مشخص نمایید. چه مرزهایی برایتان اهمیت دارد؟ اگر اختلافی پیش آمد بهترین شیوه حل آن چیست؟ مسائل و تعارضات با آنها را چگونه باید با همسرتان در میان بگذارید؟
۶- شناخت پیش از ازدواج | موضع گیری مشخص در مورد مسائل مالی
مواضعتان در مورد مسائل مالی در خانواده را کاملا واضح بیان کنید. اهمیت پول و درآمد، برنامه ریزی برای جشن عروسی و مسکن آینده، سهم زن در تصمیم گیری در مورد مسائل مالی، اشتغال زن و… همگی مسائلی هستند که نیاز به توافق طرفین دارند.
۷- مشخص شدن نقش زن و مرد در زندگی مشترک
وظائف زن و مرد در زندگی مشترک از جمله مسائلی است که اگر روشن شود، فرایند زندگی مشترک را تسهیل میکند. بسیاری از مشکلات از عدم توافق بر همین مسئله نشات میگیرد.
در واقع امروزه بسیاری از افراد نقشهای جنسیتی سنتی را قبول ندارند. همین مسئله باعث میشود برخی زنان انتظار داشته باشند همسرشان کارهای خانه را انجام دهد یا مردان انتظار داشته باشند همسرشان به کسب درآمد خانواده کمک کند. اگر شما فردی باشید که به تقسیم وظایف زن و مرد به شکل سنتی باور دارد، مسلما در برخورد با این انتظارات با تعارض مواجه میشوید. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که از قبل موضع خود را در این باره مشخص کنید و نظرات فرد مقابل را نیز در این زمینه جویا شوید.
۸- تصمیم گیری در مورد فرزند و نقش هر یک از زوجین در تربیت او
در مورد فرزندآوری گفتگو کنید. تعداد ایده آل آنها یا زمانی که برای بچهدار شدن مناسب میدانید را بگویید. در صورتی که صاحب فرزند شدید، نقش هر یک در فرزندپروری و رشد او را مشخص کنید. بسیاری از زن و شوهرها تا قبل از تولد فرزند اختلاف کمی با یکدیگر دارند اما بزرگ شدن در خانوادههایی با سبک تربیتی متفاوت باعث میشود که پس از فرزندآوری اختلافات بیشتر از گذشته خود را نشان دهند. در نتیجه لازم است در این زمینه نیز اطلاعات کسب کنید و اصول تربیتی مهم از دیدگاه فرد مقابل را نیز بسنجید. باید از خود بپرسید که تا چه حد میتوانید با همسر آیندهتان در تربیت فرزندان هماهنگ شوید؟
نقش جلسات مشاوره روانشناسی در شناخت پیش از ازدواج
امروزه کارشناسان سلامت روان بیش از پیش بر مشاوره قبل از ازدواج تاکید میکنند. اما واقعا این جلسات چه اهمیتی دارند و چه کمکی به شناخت پیش از ازدواج میکنند؟ در جواب به این سوال باید گفت که روانشناسان آموزش دیده در حوزه زوج و خانواده از طریق ابزارهای مختلف نظیر مصاحبه بالینی و به کارگیری پرسشنامهها به شما کمک مینمایند تا در مورد ویژگیهای رفتاری پایدار خود و همسر آیندهتان آگاهی بیشتری کسب کنید و در واقع صفات اصلی شخصیت یکدیگر را بشناسید.
از آنجایی که صفات شخصیتی هسته اصلی ویژگیهای روانشناختی هستند و به سختی تغییر میکنند، آگاهی از آنها بسیار اهمیت دارد. چرا که برخی افراد فکر میکنند پس از ازدواج می توانند همسر خود را تغییر دهند در حالی که بسیاری از مسائل به ظاهر ساده مقاومت بسیار بالایی در برابر تغییر دارند. در نتیجه لازم است که از همان ابتدا از خود بپرسید چقدر میتوانید با این ویژگیها سازگار شوید و آنها را بپذیرید.
هم چنین روانشناسان در جلسات مشاوره قبل از ازدواج میزان مهارتهای ارتباطی شما را میسنجند و برای ارتقای آنها نیز تلاش میکنند. شما در جریان این جلسات راحتتر میتوانید در مورد توانایی فرد مقابل در ارضا کردن نیازهای عاطفی خود اطلاعات کسب کنید و به چشم اندازی واقع بینانهتر در مورد کیفیت زندگی زناشویی خود دست یابید.
نکات بسیار مهمی که باید در شناخت پیش از ازدواج مد نظر قرار دهید
بررسی برخی مسائل در جلسات معارفه و شناخت پیش از ازدواج بیش از هرچیزی اهمیت دارد. چرا که آگاهی بیشتر در مورد این مسائل میتواند از بروز مشکلات جدی پس از ازدواج پیشگیری کرده و آسیبهایی نظیر خیانت و طلاق را کاهش دهد. در نتیجه تلاش کنید بررسی این موارد را در اولویتهای خود قرار دهید.
سبک زندگی فرد در دوران مجردی و نگاه او به روابط با جنس مخالف
کیفیت ارتباط فرد با سایر اعضای خانواده و میزان حمایتی که از جانب آنها دریافت میکند.
میزان موفقیت فرد در به دست آوردن یک شخصیت مستقل در جنبههای مختلف مادی و روانشناختی.
بررسی الگوی رفتاری فرد در ابراز هیجانات خود و میزان سازگاری آن با شما.
بررسی نحوه کنترل خشم و نوع رفتار در زمان عصبانیت.
بررسی نحوه واکنش فرد به استرسهای محیطی و مدیریت آنها
نحوه مدیریت فشارهای شغلی و مسائل مرتبط با کار
بررسی اولویتهای فرد مقابل در زندگی و جایگاه همسر در ذهن او.
بررسی سبک تربیتی تجربه شده در خانواده پدری و نظر فرد در مورد تربیت فرزندان
توجه داشته باشید که به دست آوردن اطلاعات کامل و دقیق در مورد همه این موارد در اکثر موارد بسیار سخت است و میتواند بسیار زمانبر باشد. کمک گرفتن از مشاوره قبل از ازدواج به شما کمک میکند تا زودتر در مورد این مسائل به جواب برسید و جمع بندی بهتری در مورد آنها داشته باشید.
سخن آخر
به طور کلی انتظار و علایق خود در زندگی مشترک را بیان کنید. مسائل جنسی یکی از پایههای اساسی هر زندگی مشترک است. مواضع خودتان را مشخص کنید؛ بدیهی است که تمام عناوین بالا باید به صورت دو طرفه بیان شوند. یعنی گفتگوی متقابل برای آنها نیاز است. در مورد هر کدام از آنها هر دو طرف باید نظر بدهند و نظر فرد مقابل را جویا شوند. در غیر این صورت شناخت کامل حاصل نمیشود. درجلسات مشاوره روانشناسی با استفاده از مصاحبه بالینی به منظور بررسی تمام جوانب زندگی زوجین و آموزش مهارتهای لازم این امکان را میدهد تا مدت آشنایی ازدواج به کوتاهترین حد و با کیفیتترین آن برسد.