1403/09/19

بیا نی نی

سایتی برای نی نی ها و مامانا

بهترین نکات برای پرورش مهارت تفکر خلاق در کودکان

بهترین نکات برای پرورش مهارت تفکر خلاق در کودکان

بهترین نکات برای پرورش مهارت تفکر خلاق در کودکان

ذهن کودکان لوح نانوشته ای است که اگر از ابتدا خوب تغذیه شود ، راه درست را پیدا کرده است. کودکان خلاق هنگام مواجه شدن با مشکلات و چالشهای مختلف آنها را با به کارگیری روشهای مختلف حل می کنند. اما چگونه می توان خلاقیت را در کودکان پرورش داد. چه کسانی مهم‌ترین عامل در پرورش خلاقیت کودکان هستند؟

خلاقیت چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

خلاقیت یعنی دست یابی به ایده های نو با هدف حل مشکلات با صحیح ترین راه حل و روش.تفکر خلاق مجموعه‌ای از داده‌ها و اطلاعات است که باعث ایجاد یک فکر و ایده جدید می‌شود. یعنی افکار جدیدی که در ذهنتان می‌چرخد، بدون اینکه آن‌ها را کنترل کنید، این افکار و ایده‌های جدید را ترکیب کرده و شکل جدیدی از آن‌ها می سازید. هوش، توانایی بدنی، استعداد و علاقه‌های متنوع عواملی هستند که در داشتن تفکر خلاق موثر هستند .

کودک خلاق

خلاقیت کودکان از چه سنی شروع می شود؟

محققان معتقدند کودکان از ۵ سالگی به بعد به دلیل افزایش تمرکز، تکمیل زبان و تقویت مهارت‌های جسمی، به اوج تفکر خلاق می‌رسند. در این مرحله و سنین ۵ سالگی، مادر و پدر باید پرورش تفکر خلاق را شروع کنند. اما بهترین روش برای خلاقیت کودکان چیست؟

  • کودک را از اشتباه کردن نترسانید

وقتی کودک از شکست خوردن و پیروز نشدن و موفق نشدن بترسد، دیگر دست به کار جدید و کنجکاوی در او از بین می رود.اگر کودکتان بعد از موفق نشدن یا اشتباه نا امید شد یا احساس شکست کرد با او برای جبران و تغییر نتیجه صحبت کنید. به او بیاموزید چطور می‌تواند اشتباهاتش را جبران کند. بهتر است در این مرحله فقط او راهنمایی کنید و اشتباهش را اصلاح نکنید. فرزند شما با این کتابها یاد می‌گیرد که اشتباهاتش را بپذیرد.

  • تشویق را فراموش نکنید

پاداش و جایزه دادن بهترین نوع تشویق است. هر کار مثبت و هر تلاش فرزندتان را تحسین کنید. بهتر است کارهای خلاقانه کودک را تشویق و تحسین کنید . این کار به او نشان می دهد کارهای جدید و درستی که انجام می دهد بیشتر دیده می شود.

تشویق کودک به خلاقیت
  • راه را نشان بدهید

بعضی از بچه ها به یک استارت کوچک نیاز دارند. پس راه را نشانشان بدهید. اگر بچه ها پدر و مادرها را در حال ساخت یا تعمیر چیزی ببیند او هم یاد می‌گیرد که باید از خودش خلاقیت نشان بدهد.

  • با فرزندتان وقت بگذارید

با کودکتان بازی کنید. در بازی هایش نقش داشته باشید. نقش‌هایی که می‌خواهد بر عهده بگیرید را بازی کنید. به دنیا و بازی کودک احترام بگذارید . بازی با کودک و تعامل با دیگران خلاقیت او را تقویت می کند. بیشتر بخوانید: کتابی برای پرورش خلاقیت کودکان

  • بگذارید مستقل باشد

کودک را کنترل نکنید و بگذارید در تنهایی بازی کند. به او توجه کنید اما زیر نظر نگیرید.مدام از او نپرسید چه کار می کنی ؟ یا اتاقت را کثیف نکنی یا…
استفاده از تلویزیون و بازی‌های کامپیوتری را کم کنید
بازیهای کامپیوتری و تماشای کارتون و انمیشین برای کودکان بد نیست اما نه تا جایی که اجازه هر کار و فعالیتی را از کودک بگیرد. بازی‌های رایانه ای تا حدی به افزایش خلاقیت کودک کمک می‌کند اما نباید از بازی‌های فیزیکی و حقیقی بیشتر و جذاب‌تر شود.

  • جلوی شلوغ کاری‌اش را نگیرید

یک اتاق یا یک فضای مخصوص برای بازی کودکتان در نظر بگیرید و به هیچ وجه او را محدود نکنید.برای نقاشی کردن یا خمیر بازی کردن فضا را فراهم کنید. مثلا به دیوراها کاغذ بچسبانید یا یک ملحفه مخصوص برای خمیر بازی کردن کنار بگذارید. اجازه بدهید کثیف کاری کند، وسواس تمیزی در سنین پایین جلوی خلاقیت کودک را می‌گیرد.

کودک و نقاشی با دست
  • از کودکتان سوال بپرسید

سوال‌ کردن از کودک به پرورش تفکر خلاق او کمک می‌کند. جواب دادن به این سوالها میزان هوش و خلاقیت کودک شما را پیش بینی می‌کند. سوالهای جدید و جالب بپرسید تا جوابهای جالب هم بگیرید. مثلا بپرسید اگر همه ابرهای دنیا روی خانه ما ببارند چه می شود؟ یا مثلا اگر کفشها آواز بخوانند چه اتفاقی می افتد؟ یا اگر اسباب بازی اش خراب شود چه کار می کند؟ سوالات خلاق برای کودکان بسازید!

  • کودک را در کارهای خانه شریک کنید

کمک کردن و مشارک در آشپزی و شیرینی پزی و کیک پختن در پرورش خلاقیت کودک نقش زیادی دارد. ۵ طرز تهیه ساده آشپزی با کودکان را در نی نی سایت بخوانید.

  • به فرزندتان حق انتخاب بدهید

یعنی از او بخواهید خودش درباره مساله پیش آمده تصمیم بگیرد. البته این تصمیمات باید زیر نظر شما باشد تا خطری برای او نداشته باشد.

  • از بازی و نمایش کمک بگیرید

بازی نقش مهمی در پرورش خلاقیت کودک دارد. بازی علاوه بر تخلیه هیجانات کودک، او را با نقش‌ها و وظایف افراد آشنا می‌کند.

  • به کودک اجازه ابتکار بدهید

وسیله‌ای را در نظر بگیرید و از فرزندتان بپرسید از این وسیله چه استفاده‌های دیگری می‌توان کرد. مثلا جعبه دستمال کاغذی،‌یا گیره لباس یا بند رخت و..


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *